Vier belangrijke call-to-actions op je website: uitleg & voorbeelden

Over call-to-actions heb ik meerdere artikelen geschreven. Hieronder mijn tips over 4 belangrijke call-to-actions op je website – inclusief voorbeelden. Enjoy!

1. Call-to-action op dienstenpagina’s

Voor veel dienstverleners is de eerste stap naar een verkoop een kennismakings- of verkoopgesprek. De call-to-action op dienstenpagina’s op je website moet dus daarop gericht zijn.

1. Call-to-action op dienstenpagina’sToch zie ik vaak dat zo’n call-to-action maar halfbakken in beeld wordt gebracht, of erger nog: zelfs helemaal ontbreekt.

Hoe zorg je er nou voor dat iemand die over jouw dienst leest op je website, het volgende stapje gaat nemen, namelijk: contact met jou opnemen?

Dat doe je met een duidelijke call-to-action.

Ik richt call-to-actions op mijn eigen dienstenpagina’s op een heel specifieke manier in, simpelweg omdat die manier goed werkt. Ook klanten adviseer ik om de call-to-action op hun dienstenpagina’s zo op te zetten.

Hieronder de complete uitleg, inclusief gedetailleerd call-to-action voorbeeld:

De call-to-action op je dienstenpagina’s: een voorbeeld

2. Call-to-actions onder blogartikelen

Ook als ik blogs schrijf doe ik dat met een commerciële doelstelling. Natuurlijk moeten blogs informatief en helpend zijn – als het even kan zelfs leuk.

Maar de primaire taak van die blogs is en blijft: zorgen voor traffic en uiteindelijk ook conversie.

2. Call-to-actions onder blogartikelenDaarom sluit ik al mijn blogs af met een aantal call-to-actions. Dat zijn altijd dezelfde call-to-actions.

Ik zet die call-to-actions zelfs zo op dat ik makkelijk in mijn website-statistieken kan terugzien of ze effect hebben.

Hoe ik die call-to-actions formuleer en vorm geef, lees je in het onderstaande artikel:

Welke call-to-actions zet je onder je blogs?

3. Call-to-actions voor je weggever

Verzamel je e-mailadressen via je website en gebruik je daar een weggever voor? Top… maar ik zie op heel veel website dat die weggever onvoldoende in beeld wordt gebracht.

Te weinig call-to-actions dus om mensen aan te moedigen dat kadootje ook daadwerkelijk te verkrijgen – in ruil voor hun e-mailadres natuurlijk.

Call-to-actions voor je weggeverIk heb zelf ook een weggever: die gaat over hoe je met de call-to-actions voor je weggever maximaal effect sorteert – en dus je lijst sneller laat groeien.

De titel van dat e-book luidt:

“De 8 plekken op je website waar je je weggever moet laten zien om je lijst sneller te laten groeien”

…en dat is precies wat je gaat ontdekken. 🙂

Als je je aanmeldt voor mijn blogupdates krijg je het e-book direct gratis toegezonden:

Gratis e-book: effectievere call-to-actions voor je weggever

4. Call-to-actions op je homepage

Ah, de call-to-action op je homepage… Leuk onderwerp, maar je leest er veel tegenstrijdige berichten over.

  • Kunnen er verkoop- of contactgerichte call-to-actions op je homepage?
  • Kun je direct om een e-mailadres vragen door middel van een weggever?
  • Of moet de focus liggen op doorklikken naar de rest van de website?

Ik heb veel geschreven over de inrichting van homepages, en er een keer een webinar over gegeven, waarin ik o.a. dit homepage-sjabloon introduceerde:

Call-to-actions op je homepage

Een bloemlezing van die artikelen, de video-opname van dat webinar én de PDF van dat sjabloon voor je homepage vind je op onderstaande pagina:

Goede homepage voorbeelden (plus tips & homepage-sjabloon)

Advies over je websiteWil je meer conversie uit je call-to-actions website?

Ik ben Chris Rommers. Ik adviseer ZZP’ers en MKB’ers over hun website en conversie. Hulp nodig? Mail me vrijblijvend. 👇

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik mail je binnen twee dagen om een vrijblijvende belafspraak te maken. Je ontvangt zelf automatisch een kopie van je bericht.

In de brede context van marketing is een call-to-action (afgekort “CTA”) een oproep gericht op een ​​(re)actie uit te lokken. Daarbij wordt vaak de gebiedende wijs of ‘dwingende’ of nieuwsgierig makende taal gebruikt.

Op websites kan een call-to-action oproepen tot allerlei verschillende soorten acties, variërend van een klik naar een volgende pagina tot een directe online aankoop.

Een call-to-action op een website kan dan ook verschillende vormen aannemen:

  • een hyperlink
  • een telefoonnummer
  • een tekstuele aansporing
  • een koopknop
  • een downloadknop
  • een formulier
  • een banner
  • een QR-code
  • enz…

Meer informatie over call-to-actions (Wikipedia)

Doen kleuren er toe in conversie-optimalisatie? Kan de kleur van een button zorgen voor betere prestaties van je call-to-action?

Ja en nee.

Het is niet zo dat er een specifieke kleur is die altijd beter converteert dan andere kleuren. Als je het echt tot op de bodem zou willen uitzoeken, zou je vergaande tests op je eigen website moeten uitvoeren, om erachter te komen welke kleur het beste werkt voor jouw call-to-actions. Maar voor de meeste website zijn dat soort onderzoeken zinloos: ze hebben te weinig bezoekers om zinvolle data te verzamelen.

Hanteer daarom dit – eenvoudige – principe: zorg dat kleur van je call-to-actions contrasteert met de rest van je website. Designers gaan daarbij nog wel eens de mist in, omdat ze alles mooi binnen een bepaalde huisstijl en kleurenpallet willen maken. Niks mee, maar zorg ervoor dat er altijd een goede accentkleur in dat kleurenpallet zit.

Zo zie je op mijn website dat het hoofdkleurenpallet uit blauwe kleuren bestaat, maar dat buttons en links donkerrood zijn.

Dit artikel op Conversion XL legt goed uit hoe je met kleuren in je call-to-actions kunt omgaan.

Als je call-to-action ergens van belang is, dan is het wel in e-mail marketing.

Dat begint al bij de onderwerpregel: dat is immers de call-to-action om de e-mail überhaupt te gaan lezen. Maar ook in de inhoud zelf kunnen call-to-actions (of een gebrek daaraan…) de mail maken of breken.

In de meeste marketingmails zijn call-to-actions gericht op doorkliks, en elke moderne e-mail marketing tool vertelt je precies hoe vaak er doorgeklikt is. Sommige tools bieden ook de mogelijkheid tot A/B-testen zodat je kunt uitproberen welke call-to-action het beste werkt.

In dit artikel zet CampaignMonitor een aantal best practices op rij als het gaat om je call-to-action in e-mail marketing.