Ik kwam erachter dat lelijke pagina’s van m’n website ongewenst in Google verschenen. Het gaat om de zogeheten bijlagepagina’s die WordPress automatisch genereert.
Als je een WordPress-website hebt, dan heb jij die pagina’s ook.
Moet je daar heel erg van wakker liggen?
Neuh, zou ik niet doen.
Maar het is makkelijk en gratis op te lossen.
Dus daarom, in dit saaie maar nuttige blogje:
- Wat zijn WordPress-bijlagepagina’s?
- Waarom wil je niet dat bijlagepagina’s in Google terechtkomen?
- Hoe voorkom je het of hoe los je het met terugwerkende kracht op?
- Dat je het vroeger met Yoast kon oplossen, maar nu niet meer.
Komt-ie.
Wat zijn WordPress-bijlagepagina’s?
Bijlagepagina’s (of attachment pages) zijn pagina’s die WordPress automatisch genereert voor ieder bestand dat jij uploadt naar de WordPress-mediabibliotheek.
Dus als jij een plaatje invoegt in een bericht of pagina, of een PDF of ander bestand uploadt naar je website, dan maakt WordPress er ook zo’n bijlagepagina van.
Hoe ziet zo’n bijlagepagina eruit?
Als je wilt weten hoe zo’n bijlagepagina er op jouw website uitziet, dan is dit de makkelijkste manier:
- Log in op WordPress
- Ga naar ‘Media’
- Klik op een bestand in de mediabibliotheek
- Er komt een scherm omhoog met informatie over het bestand in kwestie
- Klik aan de rechterkantje op het linkje ‘Bijlagepagina tonen’
- Wat je daarna ziet, is de bijlagepagina van het bestand
Via de mediabibliotheek in WordPress kun je snel nagaan hoe bijlagepagina’s op jouw website eruit zien.
Wat is het nut van die bijlagepagina’s?
Schiet mij maar lek. Er zit ongetwijfeld een gedachte of technische reden achter, maar die ontgaat mij en ik kon ook geen duidelijke uitleg vinden.
Waarom wil je bijlagepagina’s uit Google houden?
Omdat ze niks toevoegen.
Als iemand vanuit Google op een bijlagepagina van je site terecht komt, ziet-ie alleen een plaatje of een bestand, met wat informatie erbij.
Die bezoeker heeft er niks aan en jij ook niet.
Misschien dat die bezoeker doorklikt naar de rest van je website, maar waarschijnlijk maakt-ie rechtsomkeert naar Google.
Bovendien zien bijlagepagina’s er vaak slordig uit, dus de korte indruk die de bezoeker van je website krijgt, is nog een slechte ook.
Okee: hoe los je het op?
Dat is ontroerend simpel: installeer de plugin Attachment Pages Redirect op je website.
Die plugin doet het volgende:
- Als het bestand van de betreffende bijlagepagina is opgenomen in een reguliere pagina of blogbericht, dan wordt de bezoeker automatisch doorgestuurd naar die pagina of dat blogbericht. Dat gebeurt met een zogenoemde 301-redirect, wat Google-technisch een goede manier is.
. - Als het bestand van de betreffende bijlagepagina niet is opgenomen in een reguliere pagina of blogbericht, dan wordt de bezoeker automatisch doorgestuurd naar de homepage van je website. Dat gebeurt met een zogenoemde 302-redirect. Sommige gebruikers van de plugin hebben daar wat kritiek op, maar ik vind het geen probleem. In zijn FAQ geeft de ontwikkelaar van de plugin een oplossing. Die is nogal technisch, dus als je het wel belangrijk vindt, laat het dan door je webbouwer doen.
Linksom of rechtsom: het is allebei beter dan bezoekers op butt ugly bijlagepagina’s laten landen.
Vroeger bood Yoast dezelfde oplossing
Maar die functie is bij een update in maart 2018 verwijderd, en Yoast lost het nu als volgt op: de bezoeker wordt doorgestuurd naar het mediabestand zelf.
In Yoast kun je tegenwoordig (april 2018) alleen nog instellen dat bezoekers niet op een bijlagepagina, maar op de bijlage zelf – dus het plaatje of andersoortig bestand – terecht komen.
Maar ja, dan ziet iemand dus alleen een plaatje in z’n browser, zonder jouw site eromheen. En als het om een PDF of andersoortig bestand gaat, dan beginnen browsers vaak direct met downloaden.
Misschien nog wel handig voor de bezoeker en minder lelijk dan zo’n bijlagepagina, maar wederom: jij hebt er weinig aan.
Kortom
Ik zou lekker die plugin Attachment Pages Redirect gebruiken, dan ben je overal vanaf.
Je las een blog van moi – Chris Rommers
Meer van dit soort blogs lezen? Meld je hier aan voor mijn wekelijkse mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je je mailinglijst sneller kunt laten groeien.
Wil je een betere website en meer conversie? Dit kan ik voor je doen:
- De contentsessie – in 1 dag op de rit met die webteksten van je
- De conversie-review – als je website geen leads of sales oplevert
- De consultcall – voor knaagvragen over je site of online marketing
Over mij:
Goed idee, tx! Ik kan me trouwens niet herinneren dat ik ooit op een bijlagepagina ben terechtgekomen: misschien vanwege Yoast. Waarom hebben ze dat nou weer veranderd?
Eigenlijk vind ik het een suffe plugin. Hij doet veel dingen niet goed: interne links aanraden werkt van geen meter, de leesbaarheidstips slaan nergens op (mijn blogs zijn steevast te moeilijk leesbaar, terwijl de leesbaarheidsscore van Flesh prima is) en hij wil eindeloos redirects aanmaken die niet nodig zijn.
Bij mijn weten maakt Blogger geen bijlage-pagina’s aan. Afbeeldingen haalt ie op uit Google foto-albumarchief. Enige nadeel is dat ik geen pdf-bijlages kan toevoegen met Blogger. Da’s vermoed ik ook de enige soort bijlage waarvoor een aparte pagina zin heeft.
@kitty, wat vind jij een suffe plugin? Die Chris hier aanraadt?
Hoi Martine, bijlagepagina’s zijn echt een WordPress-dingetje. En Kitty foetert hierboven op Yoast. ;-)
Ik ben zo blij dat ik nooit naar WordPress ben overgestapt. Ik zat al bij Blogger voordat WordPress de standaard werd. Zover ik het kan zien aan de buitenkant en wat ik erover hoor heb ik die plugin van Yoast niet nodig.